By Hani
wah...dah lama rasanya xmenulis....
rindu betul
alhamdulillah..hidup aku lebih indah sekarang....
sedar xsedar
sikit demi sikit aku dpt apa yg aku da hilang dulu
mmg betul..Allah takkan ambil sesuatu dari kita
melainkan Dia nk gantikan dgn sesuatu yg lebih baik
cuma yang penting perlu bersabar
thank you ALLAH

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
harini....
ramai yg memperkatakan pasal 10.10.10
ala2 mcm tarikh keramat la
mmg tarikh tu nampak cantek
suweet jek....
tp kenyataannye....
sesuatu peristiwa yg berlaku
yg akan membuatkan sesuatu tarikh tu bermakna
if nothing happen.....
cantek mcmana pun tarikh tu...
meaningless jugak

td aku de jejalan kat blog org
then terbaca 1 coretan yg simple
tp really meaningful....
terasa nk kongsi kat sini
hahaha...kebetulan tarikh aku nk share ni 10.10.10
so....aku abadikan coretan ni kt blog aku pd tarikh ni
and kepada penulis asal.....izin share ye...
dan terima kasih kerana hasilkan coretan yg indah ni
dan aku akan ttp sabar menunggu muslimin ku ~^^v

"Wahai wanita solehah..

Jangan risau akan jodohmu,

kerana muslimin yang bijaksana itu,

tidak akan terpaut pd wanita hanya kerana kecantikan

atau lirikan senyum,

pada bicara manja yang mengoda,

atau pada pujuk rayu seorang wanita yang

meruntuhkan imannya,

Sesunguhnya lelaki itu adalah peminpin kepada wanita,

andai belum sampai jodohmu,

anggaplah bahawa lelaki yang sedang engkau nantikan itu,

sedang menbina sahsiah kepimpinan dirinya,

bagi memimpin dirimu.

Kerana pada wanita itu,

pasti ada kekurangan dan kelak

lelaki yang benar-benar layak

pasti akan hadir untuk melengkapkan

kekuranganmu~


(^_^)/ Dari: Sebutir Mutiara Seindah Wanita



0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
sejuk....lena...nyenyak.....
tu la keadaan tidur aku last nite
tetiba terdengar suara cemas
adik...along....bangun.......
dah 5.30...mak aku ckp dgn nada yg xdapat ditafsirkan..haha
ape lagi....masing2 gegas ambik pinggan and air masing2
no more hidang2 makanan
makan ape yg sempat je
lauk xdipanaskan...nasi sejuk
mmg sejarah sahur paling best la
agaknya ini la yg betul2 dipanggil sahur
masa pun ngam2 je nk makan
aku ok je...dpt minum air pun da ok
tp mak aku la gelabah
org da biasa selalu bersedia kan
so bila jd gini....terkulat-kulat la mak aku
pape pun...alhamdulillah
semua sempat sahur jugak
terima kasih ya Allah
ttp membangunkan kami sekeluarga untuk sahur
masih berkesempatan meraih pahala bersahur

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
tadi masa aku rilex2 main fb...tetiba pop! chatting sound berbunyi.....
bila tgk nama....anak murid aku rupanya....
hmmmm.....agak selalu jugak la anak2 murid aku msj or chat ngn aku...
and kebanyakannya mengadulah....
usually pasal study...tp kdg2 ade yg yg melencong ngadu pasal cinta...
haha...mcm la aku pandai sgt pasal cinta ni...aku pun hancur gak bab2 ni.....
tp kali ni my student ngadu pasal lain....die ngadu pasal result trial...
sekolah dorang ni mmg sekolah budak2 pandai......
mmg straight As je yg masuk situ.....
tp mlgnya dia punya trial cuma 4a...paling rendah...
yg lain paling kurang 5 a....
then dia ngadu kat aku dia sedih....malu......kecewa......
uhhhh......aku pun ckp la ayat mcm biasa...
sabar...xpe...tu baru trial....nanti yg betul2 buat elok2......
kdg2 sbb kita jatuh tu la yg akan bg smgt tuk kita lg berjaya......
tp budak tu sedih jugak...menyesal.......issshhhh....
aku da xtau nk ckp ape.....agaknye org da biasa excellent...
mmg susah la nk terima hakikat klw sekali sekala dpt result kureng......
so aku pun terus pujuk dan pujuk student aku tu......
rupa2nya yg buat dia terlalu sedih sbb parent dia yg kecewa dgn result dia......
tu yg wat dia bertambah down...aku pun pujuk......
xpe....better parent dia kecewa sekarang.....
sbb masih ade peluang....so dia kena buktikan yg dia boleh....
then dia gitau aku...dia da lega sikit...sbb aku bg semangat....
tetiba aku rs....aku dah makin dewasa...
hmmm.....sedar xsedar aku mmg dah semakin tenggelam dalam watak seorang cikgu.......
mmg xkan biar ank murid susah....gagal....sedih.......
sentiasa cuba nk tolong wlwpun xsebesar mana.....
aku jugak bertambah gembira sbb subject matematik yg aku ajar...dia dpt A.....
aku happy sbb dulu budak ni mmg lemah matematik......
wlwpun cuma 3 bulan aku mgajar....tp aku da cukup bangga...
xsia2 tiap hari aku ajar budak ni lepas sekolah....
sbb xnk dia tercicir dr kwn2 lain...dia xpenah dpt A math...
and sebelum aku habis ngajar kat sekolah tu...
dia janji akan belajar betul2...and dapatkan A untuk matematik,,,
aku mmg happy....
wlwpun budak tu xde kn mgna dgn aku...
tp aku sgt happy bg pihak dia.......sbb itu lah watak seorang cikgu......
i luv to be a teacher~~~
0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
ni salah 1 azam aku untuk ramadhan kali ni
klw xde aral atau halangan
selagi mampu aku nk pegi terawih
alkisahnye,,,,,,,,,
aku terawih kat masjid kt kampung aku
maknenye mmg ramai lah makcik2 dan pakcik2 yg dtg
org muda xramai
aku sendiri tkde kawan
sbb aku sorg2 je anak dara yg pg,,haha
yg lain suma makcik2,,,kakak2,,,and budak2,,,,,,
mcm2 ragam ade
bila dah terawih ngn org tua ni
aku yg muda ni kn byk mgalah
ade yg xnk dok depan
aku lah yg kn dok depan
ade yg solat laju pd imam
ade 1 hari tu
imam bc dgn suara yg perlahan sgt2
aku yg muda ni pun terpinga2 sbb xdengar
apatah lg makcik2 tu
bygkan la betapa kelam kabutnye dorg
pas je abis solat
sume ngadu pening,,,sbb penat nk dgr suara imam
sian dorg,,,,,,
ade yg bc dgn bacaan yg kuat sampai aku boleh dgrlah
hehehe,,,mcm2 ade,,,,,,,
tp tu biasalah,,,aku cuma senyum,,,,,

hmmmm,,,,,,,yg best tu
berani pulak aku ms bulan ramadhan ni
g masjid naik moto sorg2,,,
mak aku dah g dulu ngn kwn2 dia
aku g lambat sikit
wlwpun benda ni mcm kecik
tp aku ttp bangga,,,sbb aku dah berani,,hahaha

pas terawih,,,,,
mk cik2 ni akn dok kejap kt masjid
mkn kuih2 atau mkanan yg dorg bawak dr umah
ade jugak yg sedekah
best,,,,,hahaha,,,
sekali lg,,,aku cuma senyum tengok keletah dorang

apa pun,,,ramadhan kali ni mmg best,,,,
rs sgt kemanisannye,,,,,
alhamdulillah~
2 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
hari ni hari pertama ramadhan
pertama ramadhan aku sendiri
lepas semuanya berakhir
alhamdulillah
aku semakin dpt terima hakikat ni
hari ni jugak dia dah ngaku pd umum
hubungan dia yg dia sembunyikan slama ni
apa pun aku doakan dia bahagia
dengan pilihan dia

dugaan yg menimpa aku
tak putus2
sekali lagi aku jd mangsa dengki manusia
kejam.....
aku harap aku cepat sembuh
dan manusia yg berkenaan dapat balasan yg setimpal
sakit yg aku tanggung
aku ikhlaskan
semoga kesakitan tu
jd jd penghapus dosa2 silam aku
seorang manusia biasa
yg tak pernah lari dari melakukan dosa

aku bersyukur
ramadhan kali ni
aku bersama keluarga
sekurang2nya dpt jugak ubat kesedihan hati aku
wlwpun pd hakikatnya
aku xperlu sedih pun
dan aku harap kali ni
semoga aku dpt menjalankan ibadah puasa
dengan ikhlas.....penuh hikmah
lebih baik dari ramadhan2 yg lepas
mengejar pahala terawih
dan memiliki malam lailatul qadar
memperbaiki kesilapan
mendidik diri menjadi sabar
aku masih mencari ....
mencari diri aku....
mencari apa yg terbaik untuk aku
pimpinlah aku ya Rabbi.......



0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
3 hari yg lepas.......
sesuatu telah belaku dalam hidup aku...
tiba2 aku sakit dada yg teramat...
aku dah g klinik.....
tp tetap xde ape
keadaan ni membuatkan mak aku
buatkeputusan untuk berubat secara tradisional

hmmm...sgt mengejutkan...
bila kami diberitahu...
ada makhluk yg dihantar...
duduk kat badan aku...sejak dari aku baby...
23 tahun yg lepas......
tp kebenarannya...hanya Allah yg mengetahui....
motivenye hanya dendam......dengki.....
aku xnk sentuh bab tu.....
kenapa baru sekarang aku tau?
sbb selama ni...xpenah terfikir benda2 ni..
aku mmg dah selalu sakit dada....
and ade beberapa masalah lg
aku ingat tu normal....

antara percaya atau tidak...
sebelum aku mengalami sendiri...diubati...
aku pun tertanya2...betul ke benda ni...
tp bila dah kena....sakit sgt.....
meraung aku bergelut....
lemah...sampai nk pengsan...
mak dan adik aku jd saksi....
makhluk tu da hinggap di pangkal rahim dan jugak dada aku....
sakit sgt bila nk kuarkan makhluk tu....
ade ke tidak..aku xtau...
tp sakit yg teramat....
sbb dah terlalu lama
tp kebenarannya
Allah je yg tau.....

sekarang Alhamdulillah....
walaupun 1 badan aku sakit....
lebam...tp ttp ada perbezaan.....
aku rasa ringan....kosong.....
kepada insan yg kejam....
semoga Allah mengampunkan dosa kamu
ya Allah...ini cuma ikhtiar hambaMu..
setiap apa yg berlaku...
hanya izin dariMu......


0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
lepas habis aku baca buku 'La Tahzan'
banyak yg dapat aku simpulkan..
buku itu terlalu bernilai...
dalam memberi kesedaran..
pada sesiapa yg dalam kegelisahan..kesempitan..kesusahan..kesakitan..
hidup di dunia terlalu singkat...
ramai manusia hanya terfokus pd hidup yg bersifat sementara..
lupa pada hidup yg kekal selamanya...

aku sgt setuju..
bg org yg terlalu memikrkan masa lalu..
adalah org yg bodoh malah gila
membunuh semangat diri...
menghancurkan harapan sendiri
air mata xkan mengalir kembali kedalam kelopak mata...
malah akan mengalir keluar terus...
sesungguhnya...xde kebaikan pun mengenang masa lalu...

hari ni...saat ni..
matahari masih sudi menyinari hari kita..
kenapa masih nk fikirkan peristiwa yg menggelapkan hidup kita?
hiduplah seperti kita akan mati hari ini jugak..
hari ini milikku...
aku petik ayat dalam buku tu..
yg ringkas tp mendalam..
"hari ni anda dapat minum air dingin yg menyegarkan
nape perlu ingat air masin yg anda minum kelmarin
atau masih menginginkan esok juga air masin?
jika hari ini anda makan nasi yg harum baunya..
mengapa anda masih inginkan nasi yg dah basi kelmarin
atau masih inginkan esok juga nasik basi?
padahal....kelmarin itu sudah berlalu..
dan esok masih dalam angan2....
hari ini..saat ini...pasti.....
nikmatilah saat ini..."

aku suka ayat2 tu.....
sgt menenangkan...
menyedarkan......hidup ini terlalu indah...
wahai masa lalu
tenggelamlah engkau seperti matahari yg terbenam....
aku xkan menangisi pemergian mu
kamu tidakakan pernah kembali lagi..
wahai masa depan..
engkau masih dalam keghaiban
akau tidak akan main dengan khayalan lagi..
jauh sekali dugaan...
memang manusia hanya terbatas dgn perancangan...
tp DIA lah yg menentukan..
Maha mengetahui....
apa yg terbaik untuk setiap umatnya....
hanya pada Allah aku mohon perlindungan....
~ameen~

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
jodoh oh jodoh
entry kali ni pasal jodoh...
masa aku tgk balik filem syurga cinta..
baru aku perasan..
actually ada 3 jenis jodoh....

1- jodoh yang dilakukan oleh syaitan.
yang mana syaitan telah menghasut sepasang manusia lelaki dan perempuan
untuk melakukan maksiat,
sehingga mengandung dan akhirnya berkahwin.
(more to maksiat la ni)

2- jodoh yang dilakukan oleh jin.
yang mana seorang lelaki atau perempuan yang menyukai seseorang,
tetapi mereka menggunakan bantuan jin,
atau bomoh untuk mendapatkan kekasih hati idaman mereka itu
dan akhirnya berkahwin.

3- jodoh yang ditentukan oleh Allah.
iaitu apabila seorang lelaki yang apabila melihat seorang wanita,
lalu berkenan di hatinya, lantas dipinangnya,
dan diterima oleh wanita tersebut. lalu, mereka berkahwin.
(no sentuh2, no pegang2, main zassss kawen jerr).

pas baca ni....fikir2kan la..kita nak kategori yg mana..
pilihan kat tgn kita..
baik lelaki atau perempuan..
for sure yg ke3 is the best...
sentiasa la berdoa moga jodoh kita
mmg redha dari Allah..
ameen
0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
hari ni...
antara hari yg happy dalam hidup aku...
aku dapat tawaran sambung master...
Master in education..by research...
offered by Uitm....
hati aku melonjak2 nk g..
sbb ni mmg cita2 aku..
target aku...
cuma aku tak sangka secepat ni...
macam org kate..
peluang tak datang bergolek...

tp....ade 1 benda.....
aku da terikat dgn perjanjian
masa aku amek scholarship KPM dulu...
i have to work with KPM atleast 4 years...
aku da kol kpm....asked them in detail...
unfortunately....
they said...i cannot further study...
because we have a contract...
even the offer come from UITM itself...
agak kecewa....

lepas aku da fikir balik...
mungkin bukan rezeki aku sekarang
aku tak boleh tamak...
nanti yg dikejar xdapat..yg dikendong berciciran
maybe aku boleh..klw part time master..
but the offer was fulltime...

maybe kali ni bukan rezeki aku..
aku xkan berhenti belajar....
belajar xkenal usia....
tp insyaAllah...
one day..
aku akan sambung jugak...
mungkin ini yg terbaik untuk aku...
aku xmampu berjihad dalam perang...
yg aku mampu buat...berjihat dalam mencari ilmu...
may Allah bless me~

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani

org kata....xsalah berangan...
kadang2 dgn angan2 la....
datangnya azam..
aku jugak ada angan2....
ade beberapa perkara....
yg aku angan2kan...yg aku azamkan..
untuk aku capai..dapatkan....
generally...to success in mylife la....
dalam career..
family....
yg paling penting
self esteem......
how do i can achieve it...

alkisahnya....
sangat mahukan dia...
da lama menginginkan dia.....
akan ku usahakan...
kate org...
nk seribu daya...
xnak seribu dalih...
xkesah la lambat atau cepat
aku harap... 1 hari...
impian aku tercapai....
sbb aku sgt2 mahukannya......
tp bila Allah je yang tau..
(^_^)V



want da car...not da girl...
ahaks.....mampu ke aku memilikinya...
tgk je la nanti...
atleast....i have a dream...
sigh~


ni lagi satu...
benda yg aku sgt suka...
xtau nape..
i always fell in love
with ........
suka sgt2...
semoga 1 hari...
mampu wat collection....uhuks!



ELLE handbag...
dalam byk2 jenama....
paling suka design ELLE....
love~love~love






0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
perlukah cakap sampai macam tu....
dulu...aku cukup marah kalau dia cakap mcm tu...
jahat2 aku..aku masih mintak dia jg hati gadis tu
terima je apa dia kata....
jauh sekali nak hambur dgn kata2 yg kesat...
hmm.....da sampai tahap mcm ni pun..
aku ni masih bodoh lagi...

tersentap jugak bila aku tengok
perkara yg xpernah aku terfikir...
xpernah aku jangka....
akhirnya...jadi...
lebih teruk dr yg aku sangka...

xpelah..hari ni..mungkin hari dia..
hidup ni macam roda..kejap kita kat atas..
kejap kita kat bawah....
kita mmg xkan pandang org yg kat bawah
selagi kita xrs sendiri
mcmana rasanya...
dok di bawah....

sekarang...
aku cuma harapkan
aku kuat untuk terima semua ni
ujian..kesakitan...musibah...penghinaan hari ni
semua adalah kebahagiaan untuk hari esok...

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
berakhir sudah hidup aku sebagai students
masih tercari2 arah tuju
walaupun aku mmg akan menjadi guru
tp tu bukan la jaminan untuk aku
masih berfikir yg terbaik untuk masa depanku

banyak yg aku da lalui..
sama seperti manusia lain
takkan ada yg terlepas dari masalah
the best choice is..
DEAL WITH IT
klw lari pun...masalah takkan selesai

merancang...mmg semua org boleh buat..
bertambah happy kalau apa yg dirancang
menjadi....berjaya....
tp...bila apa yg dirancang jd sebaliknya..
ramai yg kecewa....aku jugak macam tu...
mula nk cari punca mana silapnya...
tp alhamdulillah....
sekarang aku da sedar....
tiap masalah yg datang..
untuk mengajar manusia.....
mmg xbest pun hidup..klw xde masalah...
tp bila ada masalah......huhu....
mmg menguji....

ada beberapa perkara yg aku belajar
selama aku 'belajar'
yg paling bg kesan kat aku...
family is always no1
dont ever simply trust anybody
jgn terlalu fikir masalah yg lampau or yg belum jd
fikirkan diri sendiri dulu sebelum org lain (agak selfish..huhu)
sentiasa bersedia untuk hadapi kegagalan.....
paling penting...kalau kita nak sesuatu..
kita yg kena dapatkan...

berbalik pada title.....
finding....
masih mencari....
apa yg terbaik untuk aku......
kerjaya....
keluarga....
masa depan.....

finding~ finding~finding~



0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
saat aku menulis entry ni...
hari terakhir aku di shah alam
aku sendirian....menanti bonda tercinta...
datang menjemputku pulang
sahabat2 ku......masing2 mempunyai urusan
hmmm....rasa hati...
bercampur baur
sedih....gembira.....pilu....

xlayak...xmampu lagi untuk aku persoalkan...
tahun 2010....
mmg penuh dgn ujian buat aku..
alhamdulillah....aku berjaya menamatkan pengajian..
dgn sempurna...insyaAllah..
walaupun byk sgt dugaan dan halangan untuk aku
dia...yg aku syg...menjauh dari aku tanpa kata....
belajar di tahun akhir......sgt menguji ku..
dalam keadaan sedih...sakit....
terpaksa ku ketepikan rasa hati..
memikirkan pelajaran ku yg lebih penting...
aku sudah gagal dalam 'itu'.....
aku xmau gagal dalam pelajaran ku jugak

semoga.....perpisahan ini...
betul2 mengajarku
perpisahan aku...dgn housemate tersayang...
perpisahan aku...dgn sahabat yg dikasihi......
perpisahan aku..dgn insan tercinta.....
wlwpun bukan ini yg aku harapkan
aku mengharapkan hikmah dari perpisahan ini...
aku percaya.....
setiap pertemuan...pasti ada perpisahan...
cuma cara perpisahan itu datang..
tanpa kita duga...
terpulang pd kita untuk megiklaskannya...
dan dari setiap perpisahan itu..
permulaan untuk satu pertemuan....

aku harap...aku berdoa....
semoga pertemuan baru ku nanti....
dunia baru ku nanti....
lebih diberkati.....
segala pengalaman akan ku jdkan pengajaran....

pesanan terakhir dari ku....

kepada sahabat ku....
aza,mai,syidah,zue, fida,cima,mida dan kwn2 lain
aku sayang korang sume....
aku doakan korang berjaya dalam hidup..
terima kasih atas segalanya...
maafkan segala salah silap aku...

kepada dia....
terima kasih atas segalanya...
bahagia atau sakit...
aku terima....
semoga bahagia setiap masa...
kenangan kita xkan pernah aku lupa

kepada adik.....
tahniah untukmu
jg diri....maruah keluarga mu
semoga berjaya dalam pelajaran...
jg dia untuk diriku...
aku bahagia bila kamu bahagia.....

kepada sahabat baru ku....
aku mintak maaf sbb pernah menyakiti hatimu
satu masa dulu...
dari hati yg paling dalam...
maaf ku harap iklas darimu...
semoga bahagia ttp mengiringi dirimu

kepada diriku sendiri...
bersyukur dgn apa yg dah jd...
yg bahagia itu anugerah...
yg sakit itu hadiah...
pengalaman yg paling penting...
sentiasa cuba menjadi yg terbaik...
yg buruk..yg silap... jdkan sempadan....
jgn ulangi segala kesilapan......
belajar dari pengalaman.....
ingat....apa2 yg kau buat,.
family is no 1...
sbb....apa2 jadi pada kamu....
hanya keluarga yg setia.....
menyanyagi dan menemani....
all the best for you!
0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
saat aku lost....hilang punca....
selalu tercari2 apa patut aku buat..
kebetulan
kata2 dari peikan ni...memang indah...
sesungguhnya...cukup untuk dijadikan bekalan didup...
selamat dunia akhirat....
jawapan untuk semua persoalan

Mutiara Kata - Dipetik dari Facebook Yusri Jaafar.


Telah berkata seorang cendiakawan Islam kepada anaknya:
Wahai anakku, aku telah merasai segala-gala yang enak-enak dan baik-baik di dunia ini, tetapi kenikmatani sihat tubuh badan adalah lebih baik.
Anakku, ayah telah merasa segala kepahitan, kerumitan dan kesusahan tetapi belum ada yang lebih pahit, rumit dan kesusahan daripada pertolongan manusia.
Anakku..ayah pernah menanggung besi dan batu yang berat-berat tetapi belum pernah ayah dapati betapa beratnya tanggungan hutang

Sahabatku ingatlah.....
1. Sesiapa yang berkehendakan kepada bekalan maka taqwa adalah bekalan yang terbaik
2. Sesiapa yang berkehendakan kemuliaan maka Islam sudah cukup menjadi seseorang itu mulia
3. Sesiapa yang berkehendakan keadilan maka hukum Allah adalah yang seadil-adilnya
4. Sesiapa yang berkehendakan teman untuk berhibur maka zikir kepada Allah dapat menghiburkan
5.Sesiapa yang berkehendakan peringatan maka kematian adalah peringatan yang terbaik
6.Sesiapa yang berkehendakan teman untuk menenangkan hati maka Al-quran dapat merawat hati
7. Sesiapa yang berkehendakan kekayaan maka sifat bersyukur sudah cukup menjadikan seseorang itu kaya
8. Sesiapa yang berkehendakanperhiasan yang indah maka ilmu adalah perhiasan yang terindah
9.Sesiapa yang inginkan kerehatan sebenar maka syurga adalah tempat berehat yang abadi

TETAPI INGAT...BARANG SESIAPA YANG TIDAK CUKUP DENGAN PERKARA-PERKARA DI ATAS MAKA NERAKA ADALAH LAYAK DAN CUKUPNYA.


Sekian. Wassalam
0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
hari ni
7 mei.....birthday mak aku yg ke 41
muda lagi dia...hehehehe..
selamat hari lahir mak
hari ni jugak....
tamat sudah exam aku....
bermakna....aku da habis study
i am not student anymore...
ape la nasib aku
di hari2 akan datang
Allah je yg tau.....

one thing that i realize
i am not myself anymore
aku pun tak tau nape
lepas peristiwa tue....
aku baru sedar..
banyak sgt perubahan yg jd pada aku
aku tak tau la...
aku mmg iklas nak berubah..
or keadaan yg paksa aku berubah
or aku yg paksa diri aku berubah...
yang penting aku mmg da xmacam dulu

aku rasa aku lebih matang...
hidup aku pun macam jalan yg luas terbentang
banyak sangat pilihan....peluang....
terlalu banyak perkara
yg aku baru sedar and aku baru tau
aku boleh buat...and aku mampu buat
dalam pergaulan....
dalam membuat keputusan...
berdikari......sabar....
yg paling penting.....
sentiasa ada keinginan untuk berubah...
perbaiki diri.....belajar dari kesilapan
aku akan pastikan aku xkan jd aku yg dulu
InsyaAllah......

0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
busan study...
rehat jap...edit blog..
entry kali ni..
nak cerita pasal thesis aku...
dari sem 6 aku buat
akhirnya siap jugak..
dari xtau pape...xtau nk wat camane....

thank a lot to my supervisor...tn. hj. isa
sbb byk tolong hanni...
hehehehe...die panggil aku hanni...
then...thank to all my frens...
other lecturers...
parent for the financial support...
and him....
he helps me lots...
help me to find the related articles and books
thank again....
where ever you are...
who ever you r...
i am really appriciate it...
at last...i did it!


ni hasilnye...
aku wat 4 copy....
for faculty,coordinator,supervisor
and me!

ni hasil keje aku and housemat aku.....



0 comments | edit post
Reactions: 
By Hani
aku mmg suka berfikir....
kdg2 sampai suka fikir yg bukan2....
and berfikir untuk masalah org lain...
hahaha...and pg2 td...
lepas subuh.....fikiran aku kosong..
cuma aku terfikir 1 benda....
byknye kekurangan aku...
tp ade ke manusia yg sempurna?
manusia sempurna...
sekali sebut mmg best...
semua manusia nk jd sempurna...
lg2...kebanyakan manusia...
selalu fikir yg mereka da sempurna
bila dikurniakan kebahagiaan
bila dah berjaya...
da ada kedudukan
harta....kerjaya...keluarga....

tp....sebaliknya......bila diberi musibah
kegagalan....kesakitan.....
manusia jd lemah....putus asa...
suddently...ramai pulak yg menyebut....
kita manusia....xde yg sempurna.....
padahal....kegembiraan atau musibah....
keduanya menguji manusia
both are the ways towards perfection
samaada kita berjaya atau tak
menghadapi ujian tersebut
akan jd pengukur kesempurnaan kita
manusia sempurna itu ada....
seperti Fatimah Az Zahra
hamba yang taat pda Allah dan Agamanya
anak yang berbakti pada orang tuanya (Rasulullah Saw)
isteri yg menjadi pendukung setia pad suaminya ( Ali Bin Abi Talib)
ibu yg bertanggungjwb mendidik anak2nya
semua dilaksanakan dgn ikhlas
dalam susah atau senang...

so.....bila aku bandingkan....
dgn diri aku.....terasa sangat kerdil...
sebagai seorang hamba.........sempurnakah aku?
sebagai seorang umat....sempurnakah aku?
sebagai seorang anak...sempurnakah aku?
sebagai seorang kakak...sempurnakah kau?
sebagai seorang sahabat........sempurnakah aku?
sebagai seorang murid.......sempurnakah aku?
sebagai seorang isteri...akan sempurnakah aku?
sebagai seorang ibu.........akan sempurnakah aku?
sebagai seorang guru..........akan sempurnakah aku?
sesungguhnya...menjadi manusia.....
mmg mudah...
tp untuk menyempurnakan tugas sebagai manusia
sgt memerlukan kekuatan...
kekuatan agama...jiwa....iman.....fikiran....
tambahan pulak...
mmg ada yg bersumpah untuk menyesatkan manusia
menghalang manusia untuk jd manusia sempurna.....
iblis dan syaitan.....musuh utama manusia..
klw manusia lemah dan lalai.....tanpa sedar musuh dah sahabat..
lindungi hambaMu Ya Allah...



monolog untuk aku

" niza....sempurna itu mmg sgt luas.....
bayak sgt cara untuk jadi sempurna.......
tp bukan mudah.....
muhasabah....fikir...renung....
klwlah kesempurnaan tu boleh diukur....
dimana tahap ko sekarang....
masih jauh niza......
sentiasalah berusaha menyempurnakan diri
menyempurnakan tanggungjawab
sebagai manusia.....
tp ingat....untuk jd manusia sempurna
mmg xmustahil...
tp tak ada yg lebih sempurna melainkan Dia yg Esa"



0 comments | edit post
Reactions: